PSYCHOLOGY

(VR)eetbuien oftwel Bing Eating Disorder, Hoe herkennen?

Ik denk dat iedereen wel iets te veel eet soms (oké ik best vaak :p), maar sommige hebben het in een uitbundige expressie. Dan spreek je wel van een eetbui. je hebt 2 soorten:

Subjectief: Je vindt dat jezelf te veel hebt gegeten, dus bijvoorbeeld een snee brood extra, 5 koekjes te veel, 3 wijntjes meer etc. Belangrijk is, het gevoel dat je erbij hebt en de frequentie (niet zo vaak, dus elke maand 3 keer ofzo)

Objectief: Niet alleen jij vindt, maar ook je omgeving vindt dat je te veel hebt gegeten. Denk aan een pak koekjes, zak cornflakes, half brood, 3 repen chocolade in één zetting!!!

Dus grof gezegd, best kut kut kut. Ook ik heb dit ooit mogen ervaren en soms denk ik dat ik er last van heb (is niet zo, maar het gevoel is moeilijk te onderscheiden). Ik ga je inleiden hoe je het herkent, zodat als je iets herkent hulp kan zoeken. Ik zal dit in der loop van tijd nog verder toelichten en hulp geven, maar het wordt een kleine serie (sorry voor de cliffhanger).

Hoe herken je eetbuigedrag?

 1. Je eet over de dag heen weinig en bewaard kcal voor in de avond/nacht.
 2. Je kiest voor voeding in één zitting met veel kcal.
 3. Je eet veel in de avond.
 4. Binnen 1 á 2 uur heb je bijna 3000-10000 kcal gegeten.
 5. Je verstopt eten.
 6. Je gaat naar de supermarkt en koopt alleen koek,snoep,chips en eet het meteen op.
 7. Je hebt een gedachte zoals dit: ”Oké , ik heb als 2000 kcal op,ik wilde afvallen op 1500 kcal, ik heb het verpest ik kan nu net zo goed alles eten!”
 8. Je hebt geen gevoel voor porties.
 9. Je bent vaak aan het lijnen.
 10. Je voelt je leeg en vult het op met eten.
 11. Je zoekt eten op (internet, foto’s en lezen).
 12. Je hebt moeite met emoties.

 

Herken je dit? Zoek hulp, ik geef je hier wat links met verdere informatie en hulp.

Links:

 • http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van…/Eetbuien
 • http://www.vrijvaneetstoornis.nl/oorzaak-eetbuien/
 • http://weet.info/hulp-voor-jou/heb-ik-een-eetstoornis/zelftest-binge-eating-disorder

 

p.s. Uiteindelijk kan dit tot overgewicht lijden en gezondheidsproblemen of een verstoord eetpatroon. Mijn tip is om eerst normaal en voldoende te eten en als je ongeveer 3-6 maanden dit aan heb weten te houden, weer te beginnen met afvallen (Spreek uit ervaring).

 

Dikke Knuffel,

Iamstuffed

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *