HEALTH

Diabetes type 1 en type 2

In Nederland zijn er ruim 1 miljoen mensen met diabetes (mocht het niet meer zijn). Het is een chronische ziekte die men probeert te beperken. Het voedingscentrum vecht hier dan ook tegen. Echter is type 1 niet hetzelfde als type 2  en andersom. Vandaag gaan we in kleutertaal dit proberen uit te leggen. Je hebt je gezondheid in je eigen handen.

EERST BEGRIPPEN

  • alvleesklier = de plek waar je verteringsapjes vandaan komen voor je maag, maar ook de hormonen insuline en glucagon
  • insuline= is een hormoon die door de betacellen wordt gemaakt en die komt vrij als je net hebt gegeten. Hij helpt dus wanneer je suiker stijgt.
  • glucagon= is een hormoon die komt van de alfacellen en wordt gemaakt, wanneer je te lang niet hebt gegeten. je bloedsuiker is laag en hij helpt met het stijgen ervan.
  • hypothalmus= is een kleine centrum in je hoofd die alle signaaltjes afgeeft voor hormonen. Zo kan het zijn dat je slaapt, drinkt en seks hebt door hem.
  • enzymen= worden door de darmwand gemaakt en verteren je eten die binnenkomt en zorgen dat je al het goede kan opnemen! zo breekt het eiwitten, koolhydraten en vet af

diabetes type 1

type 1 is een immuunreactie van het lichaam. Waarom weten we niet, maar de eilandjes van langerhans, waar de insuline vandaan komt, die worden kapot gemaakt. je lichaam stuurt dan witte bloedcellen (die het lichaam beschermt) erna toe en zij maken alls kapot. Dit gebeurt meestal als je jong bent en alleen maar 10% van de diabetes patiënten heeft het. we hebben natuurlijk nu wel een probleem, want het moment dat zo een persoon eet, moet er insuline zijn, want die zorgt ervoor dat die suiker die gestegen was in het bloed daalt. SHIT PANIEK! oke dus hij kan nu alleen maar stijgen, waardoor je een hyper krijgt (hoge suiker, dorst, plassen, zweten). Je lost dit op en dit kan ook alleen maar opgelost worden door insuline te spuiten. Je kan het niet innemen, omdat insuline in de maag verteerd wordt.

Als het je bloedbaan bereikt, waar dus te veel suiker is, pakt het die suiker op en brengt het naar de lever en spieren. Daar wordt wat je overhoudt van de suiker (ook wel glucose) opgeslagen. dat wat opgeslagen wordt heet glycogeen. Dit is je basis voor wanneer je een lage bloedsuiker krijgt. Wanneer je een lage bloedsuiker krijg door te weinig eten, is dit je persoonlijke VIP reserve van je lichaam. Deze gaat een paar uur mee en dan is hij op.Vul je dit niet aan, dan kan je in een Hypo komen. Een hypo komt wanneer je niet tijdig eet en dus een lage suiker krijgt.

Bij een lage suiker kan je hoofdpijn, hongerig, zweven en beven. Wil je dit stoppen, dan moet je snelle suiker nemen. Denk aan limonade, dextrose of een snoepje.

 

Diabetes type 2

In tegenstelling van type 1 komt type 2 wel met 90% voor. het heet ook wel ouderdomsdiabetes en kan VOORKOMEN WORDEN! Hier wordt er wel genoeg insuline gemaakt, maar bereikt het simpel weg niet de celwanden. Ze zijn ongevoelig en dus INSULINERESISTENT.  Dit kan voorkomen worden met medicatie (vraag huisarts). Eerlijk is eerlijk type 2 komt door TE ZWAAR zijn en TE WEINIG BEWEGEN en VEEL SNELLE KOOLHYDRATEN.

Je kan met een gezonde levenstijl en bijvoorbeeld een koolhydraat beperkte dieet of mediterraanse dieet veel schade beperken. Als je eet zoals de schijf ben je al goed op weg.

 

PAS OP 

type 2 , daar merk je de symptomen niet zo snel van, dus kan je er al heel lang mee rondlopen. dit kan schade geven aan je NIEREN, OGEN EN ZENUWEN. Ga dan ook je bloedglucose- testen.

waardes

nuchter zijn 8 uur van te voren > boven de 7 mmol is diabetes

gegeten> boven de 11 mol is diabetes

 

Hopelijk was dit informatief en een beetje te doen. Vragen? stel ze maar!!

 

Dikke knuffel,

Iamstuffed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *