FOOD

mijn kindje eet van 4-6 maanden

Wanneer je kindje van flesvoeding of de borst naar ”echte voeding” gaat, is dat best spannend. Je wilt natuurlijk het beste, je bent een agressieve moeder die iedereen knock-out slaat die aan je kleine tulpje komt……… Oké maar hoe pak je dat dan goed aan? Ten eerste ga naar een verloskundige toe voor alle informatie die je nodig hebt. Ten tweede ga naar de site van het voedingscentrum toe, om je te laten informeren (http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eerste-hapjes/de-oefenhapjes-4-tot-8-maanden-.aspx) en ten derde vergeet je moeder niet, die heeft je ook niet zo groot gekregen, door uit haar neus te eten :p

Ik ben er alleen ter aanvulling en om je even ”wakker” te krijgen over de situatie. wat je niet moet doen is het volgende:

 • koe,geit of andere melksoorten geven
 • tarwe of andere graansoorten
 • grote grove stukken
 • ongekookte groentes
 • Rapley methode (mijn mening persoonlijk, zoek het anders op, ik behandel het niet)

de kans op coeliakie of lactose problemen kunnen opgewekt worden hierdoor en hiermee verpest je het echt zelf voor je kind.

 

porties

raad eens? je hoeft je kind dus niet vol te stouwen met het eerst volgende gekookte worteltje (die geschild is). We hebben het hier over muizen hapjes. Je mag het prakken met een vork en deze structuur geven of als je het fijner wilt hebben, met een blender                                                                                                                                                                                                                              Probeer 1-2 x per dag 3-4 lepeltjes aan te bieden. Maak een voorraadje voor later en dek deze af in de koelkast en maak het per dag (mits je het invriest). Wilt hij/zij het niet? Niet forceren en later nog eens proberen, anders heb je kans op afkeer verschijnselen. Overigens doe je dit door de groentes (mogelijk schillen) te koken en geen kruiden toe te voegen en ook geen zout. Mix de smaken nog niet, anders kan hij/zij niet wennen aan de natuurlijke smaken. Pas later (rond de 7-8 maanden) kan je langzaam alles grover maken, smaken mengen en zelfs brood zonder korst geven 🙂

Wat geef ik?

Ze zeggen vaak: ” Je kan alles geven wat jij ook eet”. Ja fock dat, dat zou namelijk ter sprake zijn als je at zoals de schijf (like that’s going to happen).

Dus wel:

groentes

 • pompoen
 • bloemkool
 • wortels
 • brocolli
 • doperwtjes

fruit

 • banaan
 • perzik
 • peer
 • meloen
 • appel (fijn)

 

Dus niet :

 • kruiden
 • zout
 • kaas
 • koemelk of andere melk
 • grove stukken
 • ongekookt
 • granen (later als je begint dan witte pasta ivm vezels)
 • smaken bij elkaar (pas later combineren)
 • brood met korst
 • potjes voeding (discussiepunt)

Olvarite of andere potjes

 probeer als moeder je best te doen om toch het eten zelf te maken. Er is niks mis met potjes voeding, maar voor de eerste hapjes wil je toch wel dat die ”meuk” uit jouw handen komen? Het is een kleine moeite met een blender en maak anders voor meerdere keren, dat scheelt. Vaak heb je dat deze merken de smaak combineren en dat ze dus niet de individuele smaken krijgen, jammer en niet de bedoeling.

 

Hopelijk genoeg info over babyvoeding 😀

Ga nog langs het voedingscentrum voor meer info of een verloskundige.

 

Dikke Knuffel,

Iamstuffed

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *