HEALTH

Prikkelbare Darm Syndroom, hell -Irritable bowl syndrome

Ja eerlijk, ik haat het. Vroeger had ik hier dus alleen maar last van als ik rauwe uien zou eten, maar inmiddels is het echt een drama. Ik heb echt soms dat ik het toilet moet opzoeken, maar je kan er niet veel aan doen, behalve je voeding aanpassen. Ik weet dat Marloes van Optima Vita hier last van heeft (http://www.optimavita.nl/voeding/voeding-bij-darmklachten-en-pds-prikkelbare-darm-syndroom/) en ook ik schrijf mijn ervaringen hierover. Als diëtist beschik je  gelukkig over genoeg informatie om het één en ander te fixen zonder medicijnen en gelukkig maar!.

wat is het?

om het makkelijk te zeggen, je darmstelsel is permanent verstoord bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze wekken als het ware opgeblazen gevoelens op, diarree, snelle darmbewegingen en onregelmatige of rare structuur aan ontlasting bij je op.

medicijnen

Ja, ik heb ze staan en nee ik gebruik ze niet. Ik geloof sterk dat voeding je kan helpen met veel klachten, zo ook deze. Als je wilt kan je probiotica gebruiken (niet pre gebruiken). Dit zou de darmen geruststellen door de darmbacteriën meer in balans te brengen. Het kan soms best een dure grap zijn (20 euro) en je kan dat liever in je voeding investeren. Een huismerk is btw net zo goed, dus laat je niet verleiden!

Tips

 • bezoek eens een diëtist en vraag over het FODMAP dieet. Dit helpt tegen darmproblemen en heeft mij ook erg geholpen.
 • eet geen/weinig rauwe ui en prei
 • eet niet zoveel bonen
 • drink niet te veel prik
 • eet regelmatig, je krijgt anders een ”gap” aan lucht in je maag
 • eet genoeg vezels, maar ook niet te veel. kies voor volkoren producten
 • probeer niet te veel te praten tijdens het eten. je hapt dan lucht.
 • kauw goed (minstens 20 keer), echt een uitdaging!
 • neem niet zoveel koffie, dit kan je diarree geven (cafeïne in het algemeen)
 • drink voldoende water (1,5-2 l)
 • vermijd kool-achtige voeding als je er niet tegen kan
 • eet niet te laat op de avond als je nog last krijg.
 • niet te veel zoetstof!

Ikzelf heb de laatste tijd erge last, maar dat komt misschien ook wel omdat ik iets meer koffie drink dan wenselijk (2x op een dag). Als ik dan een dagje geen koffie drink, heb ik dan totaal geen last. De andere voedingsmiddelen kan ik wel verdragen, alleen ben ik wat overgevoelig voor zoetstoffen (tablet versie).

wat is jouw tip hiervoor?

Dikke knuffel,

Iamstuffed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *