HEALTH

atherosclerose en hoe het ontstaat?

Een ziekte die de tweede moordenaar kan zijn in Nederland. Plaque. Vaak kan men angina pecotris, aneurysma, tia en myocardia infart hieraan toeschrijven.

het proces:

Oké als jij rookt, hoge bloeddruk heb, een bepaalde leeftijd heb, hoge lipide (vet), diabetes en overgewicht hebt. Is er een kans dat je endotheel laag zal beschadigen. je bent opgebouwd uit het endotheel, inthima, media en adventitia in je vaten. Het moment dat je te veel ldl cholestrol hebt zweven (doordat je misschien een slechte lipide waarde hebt) kan het zijn dat een endotheel laag beschadigt. de cytokinine meten die beschadiging op en sturen monocyten erna toe. de cytokinen zijn receptoren rondom je vat, die meten wanneer er iets slechts aan de hand is. éénmaal door de wand van de vaat en bij de beschadiging worden de monocyten, marcofragen.

Zij maken het gat (zijn immuuncellen) en zorgen dat het weer stevig wordt. De vulling bestaat dan uit cholestrol en calcium neerslag. Als dit vaak gebeurt en op dezelfde plek, wordt zo een laagje steeds dikker en harder en op een gegeven moment kan zo een plekje helemaal dichtslibben. Je hebt dan een vaat vernauwing. het kan ook zijn dat heet los laat, dan heet dit een embolus en dit kan later in een kleinere vaat een deel vernauwen. Hierdoor ontstaan vaak beroertes.

Laat jij je bloed cholesterol wel eens controleren?

  • een ideaal totaal cholesterol (tc) is 5.0 mmol
  • een ideaal hdl cholesterol (hdl) voor de man is >1,5 mmol en voor de vrouw >1,8 mmol
  • een ldl cholestrol wil je laag houden en alles boven de >I 2,5 mmol is risico vol

 

wanneer begint het?

dit proces begint eigenlijk al vanaf je geboorte, langzaam gaan de vaten achteruit en kan men perifere vaatlijden, cva (beroerte), tia’s en zoveel meer krijgen. Vanaf 10 jaar heb je al duidelijk inzicht.

 

preventie

  • weinig zout eten
  • hoge bloeddruk (stress vermijden)
  • omega 3 en 6 vetzuren , vette vis 1x per week
  • niet roken
  • geen overgewicht
  • diabetes onder controle zowel type 1 als 2
  • bewegen

hopelijk had je hier iets aan 😀

Dikke knuffel,

iamstuffed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *